Maagpijn Rugpijn

Wanneer je maagpijn hebt en daarbij ook nog een rugpijn bij komt kijken, is het erg vervelend.
Maagpijn rugpijn kan verschillende oorzaken hebben. Bij maagpijn en rugpijn wordt wordt vaak te snel gedacht aan de galblaas of de darmen, maar dit hoeft per definitie niet direct zo te zijn.

Rugpijn

Rugpijn is eigenlijk een verzamelnaam voor allerlei mogelijke klachten aan de rug. Vaak is het lastig aan te tonen waar de rugpijn zich precies voordoet.
Rugpijn kan uitstralingen hebben naar de benen en billen. Rugpijn is te verdelen in specifieke rugpijn en aspecifieke lage rugpijn.

Rugpijn en maagpijn

Wanneer je last hebt van rugpijn in combinatie met maagpijn dan is het vaak klein begonnen en langzamerhand straal de maagpijn uit richting de rug. Het is voor ons lastig uit te leggen waar deze gezamenlijke pijn vandaan komt. Het is verstandig om veel rust te nemen en voldoende proberen te eten. Mocht de pijn niet overgaan, dan raden we je aan om naar een huisarts te gaan.
Een huisarts kan vaak nauwkeurig bekijken waar de pijn vandaan komt en pijnstillers meegeven.

21 thoughts on “Maagpijn Rugpijn

 1. Ik heb nu 2 dagen verschrikkelijke pijn in de rug en maag gehad, vandaag gaat het weer beter, moet heel veel boeren, en er ligt een steen op mijn maag..hoop dat het vanzelf overgaat.

 2. Ik heb hier nu al meer dan 10 jaar continu last van en nog steeds heb ik geen antwoord kunnen krijgen.
  Ik heb al veel verschillende specialisten gehad en nog meer dokter en ziekenhuisbezoeken.
  Ik word er helemaal gek van.

 3. ik heb al wat maanden last van me rug en af en toe van me maag ,
  dat van me maag is dat ik niet erg goed ga kawen !!
  en dat geeft ook een reacie op me maag.
  en ik rat jullie aan om beter te gaan kawen wat je maag heeft geen tanden!!!!

 4. heb ook te kampen met terugkomende maagpijn en uitstraling naar de rug.Na div scans en bloedonderzoeken geen toonbare redenen gevonden.
  Het is niet constant maar aantal keren in de 24 uur.
  Gebruik van maagbeschermers in combinatie met paracetamol verlicht de pijn.
  Na aantal weken verdwijnt het om later weer terug te komen.
  Oorzaak?

 5. Ik heb veel last van pijn in de bovenbuik. DE PIJN straalt uit naar rug en kaak.
  Volgens de arts geen hartproblemen. IK DENK DAT HET MIJN MAAG IS.
  En toch gebruik ik pantaprosol. Een aspirine geeft verlichting. De pijn is hevig, maar zakt ook weer af. Vandaag wel een kwartier achter elkaar. Dan is het even weg en daarna begint het weer

 6. Kreeg vanavond rond half negen ineens maagpijn wat later uitstraalde naar de rechterkant van mijn rug. Warme melk en paracetamol helpen helemaal niet. Nog nooit gehad en weet niet wat me overkomt…zo’n pijn. Geen idee wat dit kan zijn. Gebeurt natuurlijk voor het weekend. Ik wacht het nog af maar ga anders morgenvroeg maar naar de weekendarts.

 7. Op mijn 18de verjaardag zijn mijn problemen begonnen met maag en darmen. Pas op mijn 21ste verjaardag zijn de rugklachten er stilaan bijgekomen en nu ben ik 25 en de pijnen zijn hels voor mij!
  Jaren heb ik moeten horen dat ik het prikkelbare darm syndroom heb, voor mij dus vuilbak theorie!
  Ik ben blijven zoeken en zeker niet gaan opgeven. Onlangs ben ik naar een universitair ziekenhuis gegaan wat ik ook zeker aanraadt aan iedereen. Hier hebben ze gezien dat mijn maag uitgezet is (vol met lucht), vandaar het meermaals boeren, enz… Die opgeblazen maag komt doordat ik met een luie maag zit, vertraagde maaglediging blijkbaar. Hierdoor kan alles niet vlug genoeg weg en blijft de lucht ook in de maag waardoor de maag zo uitzet dat deze tegen de rug zenuwbaan kan drukken.
  Normaal gezien gaan ze mij rond nieuwjaar opereren hiervoor. Ik hoop echt dat ik van mijn klachten verlost ben.
  Ik zou al blij zijn moesten deze rugklachten verdwijnen, deze zijn zo erg dat ik al flauw ben gevallen. Door dat ook het eten blijft liggen en de lediging trager is doen maagzuurremmers bijna niets uit bij mij. De oorzaak is niet het zuur maar de luie maag in mijn geval.

  Ik hoop dat ik hiermee iedereen wat heb kunnen helpen. Veel sterkte iedereen want het is lange zoektocht en ik ben nog niet zeker of ik hiermee ga genezen zijn. Ik ga zeker gevoelig blijven voor maagzuur denk ik.

  Hou mij op de hoogte via dit forum :).

 8. Bij mij zijn de rugproblemen afkomstig van gluten. Als ik pasta of rijst eet, krijg ik hevige pijnen in mijn rug na een aantal uur. Het kan tot 2 dagen duren. Als ik hard gezondigd heb, gebeurt het zelf dat ik schokken krijg in mijn rug. Liggen is dan de minst goede optie. Flexofytol (kurkuma) lijkt de pijn dragelijker te maken.

 9. Michael een vraag voor jou! Betekend dit in jou geval ook dat je zichtbaar voor het oog een opgeblazen buik hebt? En soms moeite hebt met scheetjes laten? Klinkt nogal genant sorry daarvoor maar ik vind pds wel snel ergens aan vast wordt geplakt.Ik twijfel namelijk bij mijn diagnose. Groeten D.

 10. Ik heb al sinds ik klein ben al last van buikpijn die uitstraalt naar mijn rug, de pijn zit voornamelijk in de bovenbuik maar verplaatst zich wel eens naar links of rechts. De pijn in de rug zit er steeds recht achter. Ik ben vaak naar de dokter geweest en ben doorverwezen naar het ziekenhuis maar zonder resultaat. 2 jaar geleden was ik in Marokko waar ik hier weer last van kreeg, ik vertelde erover en daar kende ze het wel. Blijkbaar is de pijn een soort spierpijn in de maag en/of rug. De buurtwachter wist wel hoe ik er vanaf kwam. Ik moest op de grond liggen en begon met me buik te masseren, daarna mijn bovenbenen en mij kuiten tot het zachte gedeelte net achter mijn enkels. Daarna moest ik op me buik liggen en masseerde mijn onderrug en de achterkant van mijn bovenbenen. Ten slotte rekte hij al mijn spieren los door (terwijl ik op me buik lag) mijn armen naar achteren te trekken (met zijn knie in mijn rug) en hij drukte mijn voeten op mijn billen en duwde daar ook hard tegen aan. Dit klinkt allemaal vreemd maar het eeft echt geholpen. Elke keer dat ik er weer last van krijg ga ik lekker sporten en doe ik thuis goeie rek oefeningen voor mijn onderrug buik en bovenbenen en mijn pijn gaat weer weg.

  Ze hebben me daar ook verteld wat de oorzaak is van de pijn, namelijk het tillen van iets zwaars of meerdere zwaren dingen tillen of door het blootstwllen van je borst of maag aan kouw( dus je niet goed genoeg aankleden). Beiden gevallen zijn oorzaken geweest van de pijn.

 11. Ik heb ruim een jaar lang al last van hevige pijn rond mijn maag/hart ik voel het achter mijn ribben links welke doortrekt naar mijn rug, voel dit permanent de hele dag door !

  Dit maakt mij erg angstig aangezien ik niet weet wat dit is. mijn eigen huisarts denkt zelf dat dit komt door stress/spanning van de afgelopen maanden,maar dit kan toch nooit zo’n pijn doen denk ik dan ?

  heb de volgende onderzoeken gehad:
  CT scan
  darmscopie
  maagscopie
  helic test
  longfoto
  hartfilmpje

  + zakken vol medicijnen tegen mijn maag maar dit heeft tot zover niet geholpen!!
  echter is hier niks uitgekomen!!

  wie o wie herkent deze klachten???

 12. Ik heb al sinds dat ik klein was last van mijn maag. Het is zeker niet dagelijks en kan soms een paar weken uit blijven. Echter als ik het krijg begint het des middags en als ik dan nog iets eet weet ik zeker dat ik krom lig van de pijn tot diep in de nacht. Als ik intensief sport ben ik er ook gevoeliger voor, dus ik sport bijna niet meer. Onderzoek heeft niks aan getoond. Maar ik zit nu al dik 30 jaar om de zoveel weken met een hevige maagpijn waarbij ik niks eet of drink omdat het alleen maar erger wordt. Ik vind het enorm belemmerend want 20tot30 keer per jaar lig ik knock out pijn te leiden.

 13. Veel mensen worden achtervolgd door de angst dat beknelde zenuwen, artritis, hernia, ischias of een defect aan de tussenwervelschijven de oorzaak zijn van hun rugpijn. Maar de kans is groot dat hun pijn geheel of gedeeltelijk afkomstig is van pijn die afkomstig is van triggerpoints. Zelfs als de pijn wordt veroorzaakt door aantoonbare problemen van de wervelkolom, dragen triggerpoints een heel groot deel bij aan de pijn.

  Triggerpoints in het bovenste deel van de buik van kan worden aangezien voor maagzuur, zure oprispingen, ontstoken slokdarm ed. Maar deze triggerpoints kunnen ook zorgen voor misselijkheid en heftige braakneigingen. En triggerpoints in het midden van de buik kunnen verantwoordelijk zijn voor buikkrampen en chronische diarree en andere PDS symptomen.

  De diagnose wordt accurater en behandeling van symptomen in de buik en rug wordt effectiever als de arts op de hoogte is van triggerpoints, ze weet te behandelen en ze voor het stellen van diagnoses kan uitsluiten.

 14. Ik heb jaren lang iedere dag last gehad van pijnscheuten in de rug evenals in de maag. Hierdoor werd het soms erg lastig om te bewegen, laat staan ademhalen. De huisartsen vertelde mij niet veel over dit probleem. Na jaren zelf op onderzoek te zijn uitgegaan ben ik erachter gekomen dat ik erg hevig reageerde op kaas. Nu ik geen kaas meer eet ben ik 99,9% van de klachten kwijt, al blijft de rug erg gevoelig. Ik ben er van overtuigd dat voeding de boosdoener is. Echter is er geen enkele arts die dit geloofd.

 15. Ik heb n u al een dik twee weken last van mn rechter onder schouder blad dat straalt uit naar mn maag ik ven dan benauwd en kan niet lang lachen of praten dan heb ik pijn en moe ik kan niet lang staan dan krijg ik onverdraag bare pijn aan mn rug en maag heb het dann benauwd en heb pijn bij het adem halen wat s het in hemelsnaam word gek van de pijn k heb maamdag pas afspraak 5-5-2014

 16. Ik heb jarenlang pijn gehad in mijn rug. Doktoren zeiden dat ik een zwakke rug had en dat ik vaker moest gaan zwemmen. Ook speelde maagzuur hier ook een rol bij. Ik ben er tig keer voor naar het ziekenhuis voor doorverwezen aldaar zij daar niets konden vinden.

  Op een zomer vakantie in Spanje ging het er zo heftig aan toe dat ik mezelf plat gooide met pijnstillers en heel tot zeer neutraal droog eten.

  Nadat ik iemand vertelde wat er aan de hand was en wanneer het kwam opzetten, raadde hij mij Omeprazol aan. Toevallig gebruikte hij dit ook. En ik moet zeggen er ging een nieuw wereld voor mij open.

  Elke keer als ik deze klachten krijg gebruik ik (Omeprazol) en ben ik weer als vanouds.

 17. Hallo,

  Mijn zoon heeft maag- en rugklachten: zijn wervels staan niet goed. Hij is hiervoor in behandeling bij een manuele therapeut. De manuele therapeut vertelde me dat doordat zijn rugwervels niet goed staan dat zijn maag vervelend begint te doen wat o.a. misselijkheid als resultaat geeft. Het heeft te maken met de zenuwbanen die met elkaar in verbinding staan.
  Mijn zoon is door het ziekenhuis helemaal onderzocht om zijn ‘buikpijn’ te achterhalen, niets gevonden. Totdat ik het bij de manuele therapeut voorlegde en zij kwam met deze verklaring.
  Misschien heeft iemand hier iets aan!?

 18. Hallo ik ben 16 jaar en heb al ongeveer 6 jaar lang maagklachten die ook rechtsstreeks naar me rug gaan. Ik ben al heel vaak naar de huisarts gegaan, en zij heeft mij heel veel verschillende soorten pillen voorgeschreven maar tot nu toe heeft geen een geholpen. Dus ben ik naar de ziekenhuis gegaan en daar hebben ze me onderzocht en niks gevonden. Ik kon ook een endoscopie doen maar dat wou ik niet omdat ik te bang was. (Ik was toen 12). En ik heb er dus nog steeds last van. Ik probeerde zelfmoord te plegen om mezelf te verlossen van de pijn maar dats niet gelukt. En ik haat het dat ik het op zo’n jonge leeftijd heb want nu is mijn hele jeugd verpest door die ziekte. Ik ga wel in de toekomst een endoscopie late uitvoeren maar dat levert vast en zeker ook niks op. Soms voelt het alsof er een demon in mijn lichaam zit. Het doet verschrikkelijk veel pijn. Ps ik heb het nu ook.

 19. Mogelijk hebben jullie allemaal last van een verdunde maagwand of een maagzweer(tje)

  Als dit is, heb je last van de Helicobacter pylori

  De Helicobacter pylori is een bacterie die alleen in de maag voorkomt en kan leven in het slijmvlies van de maagwand. De Helicobacter pylori-bacterie kan in het zure milieu van de maag overleven. Begin jaren tachtig is ontdekt dat deze bacterie een erg belangrijke rol speelt bij het ontstaan van een maagzweer.

  Een Infectie met de Helicobacter pylori-bacterie komt wereldwijd erg veel voor. In ontwikkelingslanden is zo’n 90% van de bevolking besmet met deze bacterie. In Nederland schat men dat ongeveer 15% van de mensen onder de 40 jaar besmet is. Bij zeker 30% van de mensen boven de 60 jaar kan de bacterie worden vastgesteld.

  Oorzaken:
  Het is niet helemaal duidelijk hoe men besmet raakt. Waarschijnlijk ontstaat besmetting van persoon op persoon. Wel weet men dat een besmetting alleen ontstaat op kinderleeftijd, vooral bij kinderen die jonger zijn dan 5 jaar. Daarnaast is bekend dat slechte hygiënische omstandigheden waarschijnlijk een rol spelen. Als iemand besmet is, blijft de bacterie levenslang in de maag tenzij de infectie met de bacterie wordt behandeld.

  Diagnose:
  Er zijn verschillende onderzoeken mogelijk om een infectie met de Helicobacter pylori-bacterie vast te stellen. De huisarts kan bloed- of ontlastingsonderzoek doen naar antistoffen tegen de bacterie. Antistoffen in uw bloed of ontlasting duiden op een besmetting met Helicobacter pylori-bacterie.

  De huisarts kan u ook doorverwijzen naar het ziekenhuis voor verder onderzoek, zoals een ademtest.
  Meer informatie over de ademtest

  Bloedonderzoek en de ademtest geven ongeveer 90% zekerheid voor de juiste diagnose. De meest betrouwbare methode om de Helicobacter pylori-bacterie op te sporen is een kijkonderzoek van de maag, een gastroscopie. Tijdens dit onderzoek neemt de arts een hapje weefsel (biopt) uit het maagslijmvlies weg. Dit stukje weefsel wordt microscopisch onderzocht op de aanwezigheid van de Helicobacter pylori/bacterie.
  Meer informatie over een gastroscopie

  Tijdelijk stoppen met medicijnen
  Voor een betrouwbare uitslag is het soms noodzakelijk om twee weken voor het onderzoek tijdelijk te stoppen met het gebruik van maagzuurremmers. Dit geldt voor alle onderzoeken, behalve het bloedonderzoek. Bespreek altijd met uw arts als u maagzuurremmers gebruikt.

  Behandeling:
  Een infectie met de Helicobacter pylori wordt behandeld met een kuur van verschillende antibiotica. Daarbij wordt een maagzuurremmer voorgeschreven, omdat de antibiotica dan beter werken. In verreweg de meeste gevallen wordt de bacterie door de kuur opgeruimd, en verdwijnen de klachten.

  Als de klachten niet verminderen, kan een controleonderzoek gedaan worden om vast te stellen of de bacterie verdwenen is. Controleonderzoek kan worden gedaan met een ontlastingstest, ademtest of bloedonderzoek. De ontlastingstest en ademtest zijn vier weken na de behandeling betrouwbaar als controle onderzoek. Ook moet u twee weken voor dit onderzoek stoppen met het gebruik van maagzuurremmers.
  Bloedonderzoek is pas een half jaar na de behandeling betrouwbaar als controleonderzoek. Bloedonderzoek kan alleen gedaan worden wanneer voor de behandeling ook bloedonderzoek is gedaan. Op deze manier kan de arts controleren of de antistoffen zijn gedaald. Wanneer de Helicobacter pylori nog steeds aanwezig is, kan de arts een ander antibioticum voorschrijven.

  Het schijnt, dat brocoli en rood-roze gekleurde zeedieren ook kunnen helpen (denk aan zalm, rivierkreeft, krab) met verlichting van de pijn.
  Het stoppen met drinken van koffie, zwarte thee en alcohol zal ook verlichting geven.
  Het verminderen van stress is een punt waaraan je moet werken.

  Het drinken van alcohol tijdens een maaltijd is wel o.k.

  Succes.

 20. Hallo,

  Het verhaal van de triggerpoints is heel belangrijk en een manueel therapeut zal zeker nodig zijn om de klachten te behandelen. Daarnaast moet de voeding iig goed zijn. Dit houdt in: Bijna ieder mens heeft een bepaalde mate van voedselintolerantie, dit is verschillend per persoon, maar laten we bijvoorbeeld glutenintolerantie nemen. Er wordt gezegd dat 1 op de 5 mensen een intolerantie hiiervoor heeft. Ook bijv. lactose, soja, pinda’s en bepaalde metalen zoals nickel kan een mens intolerant voor zijn. Bij een intolerantie voor een bepaald voedsel veranderd het verloop van de biochemische processen van de vertering en raakt het imuunsysteem verstoord met gevolg dat stofwisseling verstoord raakt waardoor herstel van bijvoorbeeld spier/bindweefsel stagneert (er blijven te veel exo-endogene toxinen in het lichaam achter. Een ander belangrijk punt is dat de darmflora verstoord raakt, wat tot gevolg heeft dat belangrijke bouwstenen uit de voeding niet meer opgenomen worden. Dus laat je testen op voedselintolerantie. Een mesoloog kan hier uitkomst bieden.
  Daarnaast is het belangrijk te weten dat organen allemaal zijn verbonden in een web van bindweefsel. Als bepaalde structuren door trauma, ziekte, houding, over anatomische afwijking enz. lange tijd de neiging heeft gehad om vast te zitten moet dit vrijgemaakt worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *